Kurikulum Merdeka
Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 9 Halaman 128 129, Underline The First Actions
Kunci jawaban Bahasa Inggris kelas 9 halaman 128 129 Kurikulum Merdeka, Underline the first actions in these sentences.
TRIBUNNEWS.COM - Kunci jawaban Bahasa Inggris kelas 9 halaman 128 Kurikulum Merdeka menjawab pertanyaan berdasarkan cerita pengalaman Monita ketika berada di Taman Nasional Bunaken untuk melakukan snorkeling (menyelam dangkal).
Soal tersebut ada di buku English for Nusantara | untuk SMP/MTs Kelas IX oleh Ika Lestari Damayanti dkk terbitan Kementerian Pendidikan tahun 2022.
Soal halaman 128 termasuk dalam Bab 2 atau Chapter 2 | Taking Trips, yang berisi materi bagaimana cara menceritakan perjalanan ke suatu tempat dalam bahasa Inggris.
Pada materi Unit 3. My Underwater Adventure, siswa akan berlatih menceritakan pengalaman berpetualang di bawah air.
Di halaman 127, terdapat materi Section 3 - Language Focus, yang membahas tentang cara menggabungkan dua peristiwa di masa lalu dalam bahasa Inggris.
Ketika kita membicarakan dua peristiwa yang terjadi bersama di masa lalu, kita dapat menggabungkannya dengan simple past (Subject + Verb 2) dan past continuous tense (Subject + To be bentuk 2 + Verb-ing).
Peristiwa pertama biasanya menggunakan past continuous tense.
Sementara simple past tense digunakan untuk menceritakan peristiwa kedua ketika peristiwa pertama masih berlangsung.
Contohnya dalam cerita Monita dalam kalimat While I was swimming a little further down (past continuous tense), I saw green sea turtles (simple past).
Peristiwa pertama adalah "While I was swimming a little further down (Ketika aku sedang berenang sedikit ke bawah)", lalu datang peristiwa kedua yaitu "I saw green sea turtles (aku melihat kura-kura laut hijau)."
Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 9 Halaman 125, My First Snorkeling Experience
Dari kalimat tersebut dapat dipahami bahwa Monita mulai berenang sebelum melihat kura-kura laut hijau.
Ketika kita hendak menggabungkan dua peristiwa di masa lalu dalam satu kalimat, kita terkadang membutuhkan "The conjunctions" (kata hubung) seperti while atau when.
Setelah memahami materi tersebut, siswa akan diberikan soal latihan sederhana.
Siswa harus menjawab soal tersebut secara mandiri berdasarkan cerita Monita.
Sementara orang tua/wali membantu siswa untuk melihat pada kunci jawaban sebagai pembanding jawaban siswa.
b. Underline the first actions in these sentences. Number one has been done for you.
1. While I was struggling to put on the mask, the snorkel, and the ins, one of the participants approached me and offered help.
Answer: While I was struggling to put on the mask, the snorkel, and the ins, one of the participants approached me and offered help.
2. When we arrived at the snorkeling site, many snorkelers were getting ready to start swimming.
Answer: When we arrived at the snorkeling site, many snorkelers were getting ready to start swimming.
3. When we departed from Manado harbor, I saw the sun was shining on the sea so brightly.
Answer: When we departed from Manado harbor, the sun was shining on the sea so brightly.
4. The birds were swooping when I tried to get off the motorboat.
Answer: The birds were swooping when I tried to get off the motorboat.
5. The snorkeling rental was offering a 20 persen discount when we got there.
Answer: The snorkeling rental was offering a 20 persen discount when we got there.
6. One student ate a lot while we were having lunch together at a local restaurant near the beach.
Answer: While we were having lunch together at a local restaurant near the beach, one student ate a lot.
7. We were still eating when out of the blue a cat jumped on our table and stole my tuna.
Answer: We were still eating when out of the blue a cat jumped on our table and stole my tuna.
c. Fill in the blanks with the past continuous or the past simple. Number one is an example.
1. While we were driving (drive) home, we stopped by (stop by) some local shops to buy souvenirs.
Answer: While we were driving home, we stopped by some local shops to buy souvenirs.
2. A tour guide _________ (talk) to other tourists when I ________ (arrive) at the dive center.
Answer: A tour guide was talking to other tourists when I arrived at the dive center.
3. The waiter _______ (serve) the food for us when we __________ (take) a photo.
Answer: The waiter was serving the food for us when we took a photo.
4. My teacher _______ (fall asleep) while we ________ (travel) by motorboat.
Answer: My teacher was falling asleep while we traveled by motorboat.
5. The internet ______ (go) down while I _________ (browse) some information about Bunaken Marine Park.
Answer: The internet was going down while I browsed some information about Bunaken Marine Park.
6. We __________ (stand) in line when they _______ (announce) that the tickets for the ferry had sold out.
Answer: We were standing in line when they announced that the tickets for the ferry had sold out.
(Tribunnews.com/Yunita Rahmayanti)
Isi komentar sepenuhnya adalah tanggung jawab pengguna dan diatur dalam UU ITE.