Senin, 6 Oktober 2025

Kurikulum Merdeka

Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 9 Halaman 125, My First Snorkeling Experience

Kunci jawaban Bahasa Inggris kelas 9 halaman 125 Kurikulum Merdeka menjawab pertanyaan dari cerita "My first snorkeling experience".

|
Canva/Tribunnews
GRAFIS KUNCI JAWABAN - Gambar dibuat di Canva, Selasa (12/8/2025). Kunci jawaban Bahasa Inggris kelas 9 halaman 125 Kurikulum Merdeka menjawab pertanyaan dari cerita "My first snorkeling experience". 

TRIBUNNEWS.COM - Kunci jawaban Bahasa Inggris kelas 9 halaman 125 Kurikulum Merdeka menjawab pertanyaan berdasarkan cerita pengalaman Monita ketika berada di Taman Nasional Bunaken untuk melakukan snorkeling (menyelam dangkal).

Soal halaman 125 terdapat dalam buku English for Nusantara | untuk SMP/MTs Kelas IX oleh Ika Lestari Damayanti dkk terbitan Kementerian Pendidikan tahun 2022.

Soal tersebut masuk dalam Bab 2 atau Chapter 2 | Taking Trips, yang berisi materi bagaimana cara menceritakan perjalanan ke suatu tempat dalam bahasa Inggris.

Pada materi Unit 3. My Underwater Adventure, siswa akan berlatih menceritakan pengalaman berpetualang di bawah air.

Di halaman 122-123, siswa diminta untuk membuat prediksi cerita pengalaman Monita dan teman-temannya saat berlibur ke Taman Nasional Bunaken yang berada di Provinsi Sulawesi Utara.

Siswa kemudian akan diminta untuk membaca cerita Monita tentang pengalaman berlibur ke Taman Nasional Bunaken di halaman 124.

My first snorkeling experience

Last semester, I was sent to Manado North Sulawesi to represent my school at a national storytelling competition. At the end of our stay there, all student participants and teachers were offered a free snorkeling trip to Bunaken National Marine Park.

Early in the morning, we left Manado harbor for Bunaken island by motorboat. It took us about 40 minutes to get there. We got off the motorboat with excitement and headed towards a snorkeling rental not far from the beach. Our tour guide helped us rent sets of snorkeling gears for all of us. At that time, I was not sure about using all the snorkeling gears. I didn’t dare to ask. Luckily, while I was struggling to put on the mask, the snorkel, and the ins, one of the participants approached me and offered help.

When we were all set, we began swimming from the beach to the snorkeling site. It took us only 5 minutes to see the amazing underwater world. The sky was blue and the water was clear so we had no trouble inding a beautiful house reef. I could observe a variety of corals and fishes. While I was swimming a little further down, I saw green sea turtles. I lost track of how many turtles I met along the way!

To finish off the day, we stopped by a local restaurant before returning to Manado. We enjoyed tuna, cakalang, and papaya leaves as our lunch. We were still eating when out of the blue a cat jumped on our table and stole my tuna. We were all shocked but then we laughed.

The snorkeling day trip was the most memorable experience I had with other students from across Indonesia. I was grateful. 

Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 9 Halaman 122, Monita’s Personal Experience

Di bawah cerita tersebut, pada halaman 125 terdapat 11 pertanyaan tentang cerita Monita.

Siswa harus menjawab soal tersebut secara mandiri berdasarkan cerita Monita.

Sementara orang tua/wali membantu siswa untuk melihat pada kunci jawaban sebagai pembanding jawaban siswa.

Questions

1. Who sent Monita to go snorkeling in Bunaken National Marine Park?

Answer: Her school.

2. Why did Monita go to Manado?

Answer: To represent her school at a national storytelling competition.

3. When did Monita go for a snorkeling trip?

Answer: At the end of her stay in Manado after the competition.

4. Who was with Monita during the snorkeling trip?

Answer: Other student participants and teachers.

5. How did Monita and other students get to Bunaken island?

Answer: By motorboat from Manado harbor.

6. What were the snorkeling gears that Monita put on?

Answer: A mask, a snorkel, and fins.

7. In paragraph 2, who helped Monita to put on the snorkeling gears?

Answer: One of the participants.

8. What did Monita see underwater of Bunaken?

Answer: A variety of corals, fishes, and green sea turtles.

9. In paragraph 3, ind a phrase which has similar meanings with a place where corals live.

Answer: House reef.

10. Why is it easy to ind a house reef when the sky is blue and the water is clear?

Answer: Because clear skies and water make underwater visibility better.

11. How did Monita think and feel about the snorkeling trip?

Answer: She found it very memorable and felt grateful.

(Tribunnews.com/Yunita Rahmayanti)

Sumber: TribunSolo.com
Rekomendasi untuk Anda

Berita Terkini

© 2025 TribunNews.com, a subsidiary of KG Media. All Right Reserved