Sabtu, 4 Oktober 2025

Soal Latihan

30 Soal PTS Bahasa Inggris Kelas 5 dan Kunci Jawaban Sumatif Tengah Semester 2

30 soal PTS mata pelajaran Bahasa Inggris kelas 5 SD/MI semester 2 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban Sumatif Tengah Semester (STS) B Inggris.

Penulis: Sri Juliati
Editor: Tiara Shelavie
Kolase Tribunnews.com/Canva
PTS BAHASA INGGRIS - Grafis soal PTS Bahasa Inggris kelas 5 yang dibuat di aplikasi Canva Premium, Jumat (14/2/2025). Inilah 30 soal PTS mata pelajaran Bahasa Inggris kelas 5 SD/MI semester 2 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban Sumatif Tengah Semester (STS) B Inggris. 

A. Tari is younger than Tara.
B. Tara is more quiet than Tari.
C. Tari is less lively than Tara.
D. Tari is less diligent than Tara.

Jawaban: C. Tari is less lively than Tara.

19. My uncle always does fi fty press-ups every morning. That’s why he has strong ....

A. knees
B. cheeks
C. ears
D. arms

Jawaban: D. arms

20. Which of the following words describes someone’s personality?

A. Kind.
B. Tall.
C. Fat.
D. Handsome.

Jawaban: A. Kind.

21. The correct order of ‘f – a – l – c’ is .......

Jawaban: calf

22. We always wear a cap or a hat on the .......

Jawaban: head

23. The English of ‘panjang’ is .......

Jawaban: long

24. The antonym of ‘small’ is .......

Jawaban: big

25. The comparative of ‘wild’ is .......

Jawaban: wilder

Text for numbers 26 to 27 

Rosa is a fifth grader at Green Primary School. She is cheerful and friendly. That’s why she has a lot of friends. She’s got a medium-height body. She is neither thin nor fat. She’s got an oval face and short black curly hair. Her nose and ears are small. She’s got small brown eyes. They are pretty cute. Besides, she is a diligent girl. She always helps her parents do housework.

26. What does the text tell us about?

Jawaban: The text tells us about Rosa's physical appearance and personality.

27. “She’s got a medium-height body.”
What does the sentence mean?

Jawaban: It means Rosa is not too short and not too tall.

28. Convert these sentences into Bahasa!

a. He uses his hand to pick a manggo

b. Part of our body

Jawaban: 

a. Dia menggunakan tangannya untuk mengambil mangga.

b. Bagian tubuh kita.

29. Convert these sentences into Bahasa!

a. Grandmother is old but Ririn is young

b. The purple pencil is clean, but the pink pencil is dirty.

Jawaban: 

a. Nenek sudah tua, tetapi Ririn masih muda.

b. Pensil ungu bersih, tetapi pensil merah muda kotor.

30. Arrange these words into good sentences !

a. of butter - a tin - much - is - How - ?

b. can - we - buy - cow and chicken meat - market - in the.

Jawaban: 

a. How much is a tin of butter?

b. We can buy cow and chicken meat in the market.

Disclaimer:

Artikel ini hanya ditujukan kepada orangtua untuk memandu proses belajar anak.

Sebelum melihat kunci jawaban, siswa harus terlebih dahulu menjawabnya sendiri, setelah itu gunakan artikel ini untuk mengoreksi hasil pekerjaan siswa.

(Tribunnews.com/Sri Juliati)

Sumber: TribunSolo.com
Rekomendasi untuk Anda

Berita Terkini

© 2025 TribunNews.com, a subsidiary of KG Media. All Right Reserved