Sabtu, 4 Oktober 2025

Soal Latihan

30 Soal PTS Bahasa Inggris Kelas 5 dan Kunci Jawaban Sumatif Tengah Semester 2

30 soal PTS mata pelajaran Bahasa Inggris kelas 5 SD/MI semester 2 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban Sumatif Tengah Semester (STS) B Inggris.

Penulis: Sri Juliati
Editor: Tiara Shelavie
Kolase Tribunnews.com/Canva
PTS BAHASA INGGRIS - Grafis soal PTS Bahasa Inggris kelas 5 yang dibuat di aplikasi Canva Premium, Jumat (14/2/2025). Inilah 30 soal PTS mata pelajaran Bahasa Inggris kelas 5 SD/MI semester 2 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban Sumatif Tengah Semester (STS) B Inggris. 

TRIBUNNEWS.COM - Inilah contoh soal Penilaian Tengah Semester (PTS) mata pelajaran Bahasa Inggris atau B Inggris kelas 5 SD/MI semester 2 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban.

Soal PTS Bahasa Inggris kelas 5 Semester 2 Kurikulum Merdeka bisa dipakai sebagai bahan latihan di rumah jelang pelaksanaan Sumatif Tengah Semester (STS).

Ke-30 soal PTS atau STS Bahasa Inggris kelas 5 semester 2 Kurikulum Merdeka ditujukan kepada orang tua atau wali untuk memandu proses belajar sang anak.

Sebelum menengok kunci jawaban, pastikan siswa selesai terlebih dahulu menjawab contoh soal PTS Bahasa Inggris kelas 5 SD/MI Semester 2 Kurikulum Merdeka.

Selengkapnya, inilah contoh soal PTS Bahasa Inggris kelas 5 SD/MI Semester 2 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban STS B Inggris.

Soal PTS Bahasa Inggris Kelas 5 Semester 2 Kurikulum Merdeka

1. Look at the picture below!

ilustrasi anak makan mie
ILUSTRASI - Gambar yang menunjukkan seorang anak sedang makan mi yang diambil dari situs Freepik.com, Jumat (14/2/2025).

She uses her . . . to eat noodle

A. nose
B. eyes
C. foot
D. mouth

Jawaban: D. mouth

Baca juga: 30 Soal PTS PJOK Kelas 5 dan Kunci Jawaban STS 2 Pendidikan Jasmani, Olahraga, dan Kesehatan

2. He uses his right . . . to kick the ball

A. hand
B. leg
C. mouth
D. shoulder

Jawaban: B. leg

3. He uses his nose to . . . the food

A. eat
B. take
C. smell
D. listen

Jawaban: C. smell

4. Which part of the body begin with the letter N?

A. neck
B. narrow
C. noodle
D. number

Jawaban: A. neck

5. Which is not included in the head?

A. eyes
B. mouth
C. ears
D. knees

Jawaban: D. knees

6. The elephant is big, but the cat is . . .

A. tall
B. short
C. slow
D. small

Jawaban: D. small

7. The red shoes are . . . ., but the blue shoes are old

A. cheap
B. new
C. expensive
D. small

Jawaban: B. new

8. Is the tortoise slow?

A. yes, it is
B. yes, it are
C. no, it is not
D. no, it are not

Jawaban: A. yes, it is

9. Dara : What are you holding?
Oki : Oh, it’s a ruler.
The underlined sentence implies ....

A. the function of ruler
B. the function of hands
C. Dara has hands.
D. information about hands.

Jawaban: D. information about hands.

10. These are adjectives, except ....

A. nice
B. fresh
C. easy
D. pleasure

Jawaban: D. pleasure

11. These are adjectives to describe someone’s appearance, except ....

A. diligent
B. tall
C. skinny
D. beautiful

Jawaban: A. diligent

Dialogue for numbers 12 to 14

Tika : What does your mother look like?
Nino : She is beautiful. She’s got an oval face.
Tika : Is she slim?
Nino : Yes, she is.

12. From the dialogue, we can conclude that ...

A. Nino’s mother is short.
B. Tika’s mother’s is thin.
C. Nino’s mother is not fat.
D. Tika’s mother is big.

Jawaban: C. Nino’s mother is not fat.

13. “She is beautiful.”
The phrase implies that ...

A. Nino’s got a thin body.
B. Tika talks about Nino’s body.
C. Nino describes his mother’s build.
D. Tika describes her mother’s build.

Jawaban: C. Nino describes his mother’s build.

14. “Is she slim?”
The bold word refers to ....

A. Nino
B. Nino’s mother
C. Tika
D. Tika’s mother

Jawaban: B. Nino’s mother

15. Nandi is . . . than grandmother

A. taller
B. cheaper
C. younger
D. older

Jawaban: C. younger

Text for numbers 16 to 18

Tara and Tari are sisters. However, they are not similar. Tara is the first born. Tara is quiet, but Tari is lively. Tara is more diligent than Tari because she studies everyday, but Tari always wants to help the people around.

16. “Tara is the first born.”
It means that ...

A. Tara is younger than Tari.
B. Tara is older than Tari.
C. Tara is as old as Tari.
D. Tara is less old than Tari.

Jawaban: B. Tara is older than Tari.

17. “Tara is more diligent than Tari ....”
It means that ...

A. Tari is lazier than Tara.
B. Tara is not as diligent as Tari.
C. Tari is as diligent as Tara.
D. Tara is less diligent than Tari.

Jawaban: A. Tari is lazier than Tara.

18. Which information is not true?

A. Tari is younger than Tara.
B. Tara is more quiet than Tari.
C. Tari is less lively than Tara.
D. Tari is less diligent than Tara.

Jawaban: C. Tari is less lively than Tara.

19. My uncle always does fi fty press-ups every morning. That’s why he has strong ....

A. knees
B. cheeks
C. ears
D. arms

Jawaban: D. arms

20. Which of the following words describes someone’s personality?

A. Kind.
B. Tall.
C. Fat.
D. Handsome.

Jawaban: A. Kind.

21. The correct order of ‘f – a – l – c’ is .......

Jawaban: calf

22. We always wear a cap or a hat on the .......

Jawaban: head

23. The English of ‘panjang’ is .......

Jawaban: long

24. The antonym of ‘small’ is .......

Jawaban: big

25. The comparative of ‘wild’ is .......

Jawaban: wilder

Text for numbers 26 to 27 

Rosa is a fifth grader at Green Primary School. She is cheerful and friendly. That’s why she has a lot of friends. She’s got a medium-height body. She is neither thin nor fat. She’s got an oval face and short black curly hair. Her nose and ears are small. She’s got small brown eyes. They are pretty cute. Besides, she is a diligent girl. She always helps her parents do housework.

26. What does the text tell us about?

Jawaban: The text tells us about Rosa's physical appearance and personality.

27. “She’s got a medium-height body.”
What does the sentence mean?

Jawaban: It means Rosa is not too short and not too tall.

28. Convert these sentences into Bahasa!

a. He uses his hand to pick a manggo

b. Part of our body

Jawaban: 

a. Dia menggunakan tangannya untuk mengambil mangga.

b. Bagian tubuh kita.

29. Convert these sentences into Bahasa!

a. Grandmother is old but Ririn is young

b. The purple pencil is clean, but the pink pencil is dirty.

Jawaban: 

a. Nenek sudah tua, tetapi Ririn masih muda.

b. Pensil ungu bersih, tetapi pensil merah muda kotor.

30. Arrange these words into good sentences !

a. of butter - a tin - much - is - How - ?

b. can - we - buy - cow and chicken meat - market - in the.

Jawaban: 

a. How much is a tin of butter?

b. We can buy cow and chicken meat in the market.

Disclaimer:

Artikel ini hanya ditujukan kepada orangtua untuk memandu proses belajar anak.

Sebelum melihat kunci jawaban, siswa harus terlebih dahulu menjawabnya sendiri, setelah itu gunakan artikel ini untuk mengoreksi hasil pekerjaan siswa.

(Tribunnews.com/Sri Juliati)

Sumber: TribunSolo.com
Rekomendasi untuk Anda

Berita Terkini

© 2025 TribunNews.com, a subsidiary of KG Media. All Right Reserved