Senin, 6 Oktober 2025

Kurikulum Merdeka

Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 9 Halaman 178, Time Travel Car Part 3

Kunci jawaban Bahasa Inggris kelas 9 halaman 178 Kurikulum Merdeka menjawab soal Time Travel Car (Part 3) dan buat kalimat Indirect to direct speech.

|
Canva/Tribunnews
GRAFIS KUNCI JAWABAN - Gambar dibuat di Canva, Jumat (22/8/2025). Kunci jawaban Bahasa Inggris kelas 9 halaman 178 Kurikulum Merdeka menjawab soal Time Travel Car (Part 3) dan buat kalimat Indirect to direct speech. 

TRIBUNNEWS.COM - Kunci jawaban Bahasa Inggris kelas 9 halaman 178 Kurikulum Merdeka menjawab soal mengenai cerita Time Travel Car (Part 3).

Soal halaman 178 terdapat di dalam buku English for Nusantara | untuk SMP/MTs Kelas IX oleh Ika Lestari Damayanti dkk terbitan Kementerian Pendidikan tahun 2022.

Di Bab 3 atau Chapter 3: Journeys to the Fantasy Worlds, siswa akan mempelajari materi tentang cerita fantasi.

Pada Unit 2. Back to the 90s halaman 167, siswa akan belajar cerita fantasi berdasarkan benda-benda dan tren pada tahun 90an.

Siswa akan belajar membaca cerita Time Travel Car (Part 3) dalam Section 5 - Reading di halaman 177.

a. Read the story of Time Travel Car (Part 3) to answer the questions that follow.

Because Monita was causing a ruckus, she was put in the security office. The security officer asked Monita to sit on a chair. He then asked a few questions to Monita.

The security officer asked Monita where she lived.

“I live in Banjarmasin. My house is not far from SMP Merdeka,” answered Monita.

“There is no SMP Merdeka here,” replied the officer.

“That’s because SMP Merdeka was established in 2014.”

Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 9 Halaman 176, Direct to Indirect Speech

“That’s impossible. This is 1992!” said the officer.

But the security officer smiled. Maybe he thought Monita was crazy. After that he asked Monita whether she wanted some water or not. Monita shook her head. She said that she just wanted to meet the professor.

The security officer then asked Monita where her parents lived. Monita said that she did not know where her parents lived in 1992.

The security officer then asked Monita why she wanted to meet the professor.

“I want to know how to get back to 2022.”

The security officer smiled again. He then asked Monita how she could get to 1992.

Just before Monita started to tell the security officer about the time travel car, she saw Professor Mahmud outside the security office.

“Prof. Mahmud!” shouted Monita. She ran outside the security office and stood in front of Prof. Mahmud.

“Are you Prof. Mahmud?” asked Monita.

Di bawah cerita tersebut, siswa akan dihadapkan pada sejumlah soal terkait bacaan di atas.

Sebaiknya siswa menjawab soal-soal tersebut secara mandiri terlebih dahulu.

Kemudian meminta bantuan orang tua/wali untuk melihat pada kunci jawaban guna memandu siswa dalam belajar.

Questions.

1. Why did the security officer put Monita inside the security office?

Answer: Because Monita was causing a ruckus.

2. When was SMP Merdeka established?

Answer: It was established in 2014.

3. What did the security officer offer to Monita?

Answer: He offered her some water.

4. Did Monita know where her parents lived in 1992?

Answer: No, she did not know where her parents lived in 1992.

5. What would you feel if you traveled to the past and did not know how to go back to the future?

Answer: (Example answer) I would feel very confused, scared, and worried because I would not know how to return to my own time.

b. Change the indirect to direct speech from the story. Number one has been done for you.

1. Indirect speech: The security officer asked Monita where she lived. 

Direct speech: The security office asked, “Where do you live?”

2. Indirect speech: After that he asked Monita whether she wanted some water or not.

Answer:

Direct speech: ...The security officer asked, “Do you want some water?”

3. Indirect speech: The security officer then asked Monita where her parents lived.

Answer:

Direct speech: ....The security officer asked, “Where do your parents live?”

4. Indirect speech: The security officer asked why she wanted to meet the professor.

Answer:

Direct speech: ...The security officer asked, “Why do you want to meet the professor?”

5. Indirect speech: He then asked Monita how she could get to 1992.

Answer:

Direct speech: ...He asked, “How can you get to 1992?”

(Tribunnews.com/Yunita Rahmayanti)

Sumber: TribunSolo.com
Rekomendasi untuk Anda

Berita Terkini

© 2025 TribunNews.com, a subsidiary of KG Media. All Right Reserved