Jumat, 3 Oktober 2025

Soal Latihan

20 Soal PAS Bahasa Jawa Kelas 5 dan Kunci Jawaban SAS Basa Jawa

Berikut 20 soal PAS mata pelajaran Bahasa Jawa kelas 5 SD/MI semester 1 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban SAS Basa Jawa.

Penulis: Sri Juliati
Editor: Bobby Wiratama
Kolase Tribunnews.com/Canva
Berikut 20 soal PAS mata pelajaran Bahasa Jawa kelas 5 SD/MI semester 1 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban SAS Basa Jawa. 

TRIBUNNEWS.COM - Inilah contoh soal Penilaian Akhir Semester (PAS) mata pelajaran Bahasa Jawa kelas 5 SD/MI semester 1 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban.

Soal PAS Bahasa Jawa kelas 5 SD/MI Semester 1 Kurikulum Merdeka bisa dipakai sebagai bahan latihan di rumah jelang pelaksanaan Asesmen Sumatif Akhir Semester (ASAS).

Ke-20 soal PAS atau SAS Bahasa Jawa kelas 5 SD/MI semester 1 Kurikulum Merdeka ditujukan kepada orang tua atau wali untuk memandu proses belajar sang anak.

Sebelum menengok kunci jawaban, pastikan siswa selesai terlebih dahulu menjawab contoh soal PAS Bahasa Jawa kelas 5 SD/MI Semester 1 Kurikulum Merdeka.

Simak contoh soal PAS Bahasa Jawa kelas 5 SD/MI Semester 1 Kurikulum Merdeka dan kunci jawaban SAS.

Soal PAS Bahasa Jawa Kelas 5 Semester 1 Kurikulum Merdeka

1. Tembang Maskumambang biasane nggambarake:

a. Rasa sedhih lan prihatin
b. Rasa bungah lan seneng
c. Rasa welas asih marang wong tuwa
d. Rasa percaya marang kanca

Jawaban: a. Rasa sedhih lan prihatin

2. Guru gatra tembang Maskumambang yaiku... 

a. 4 
b. 5 
c. 6 
d. 7

Jawaban: a. 4 

Baca juga: 40 Soal PAS Bahasa Jawa Kelas 4 Semester 1 Kurikulum Merdeka dan Kunci Jawaban SAS UAS

3. Apa tegese tembung "kumambang" ing tembang Maskumambang? 

a. Ngambang 
b. Nyangkut 
c. Nggelantung 
d. Nyemplung

Jawaban: a. Ngambang 

4. Pitutur apa sing bisa kita jupuk saka tembang Maskumambang? 

a. Urip kudu tansah sabar 
b. Urip kudu tansah seneng 
c. Urip kudu tansah kuwat 
d. Urip kudu tansah sugih

Jawaban: a. Urip kudu tansah sabar 

5. Salah siji wanda guru lagu saka tembang Maskumambang yaiku...

a. a-a-a-i
b. i-a-i-a
c. u-u-a-u
d. i-i-a-i

Jawaban: b. i-a-i-a

6. Legenda Rawa Pening nggambarake apa? 

a. Asal-usule gunung 
b. Asal-usule segara 
c. Asal-usule rawa
d. Asal-usule kali

Jawaban: c. Asal-usule rawa

7. Tokoh utama ing legenda Rawa Pening yaiku... 

a. Baruklinting
b. Endang Sawitri
c. Nyai Latung
d. Ki Hajar dan Nyai Selakanta

Jawaban: a. Baruklinting

8. Legenda Bandung Bondowoso nggambarake apa?

a.  Asal-usule Candi Prambanan
b.  Asal-usule Candi Borobudur
c.  Asal-usule Kota Bandung
d.  Asal-usule Gunung Merapi

Jawaban: a.  Asal-usule Candi Prambanan

9. Conto legenda asal-usul panggonan yaiku...

a. Timun Mas
b. Roro Jonggrang
c. Banyuwangi
d. Ande-Ande Lumut

Jawaban: c. Banyuwangi

10. Legenda asal-usul panggonan biasane nyritakake...

a. Mitos lan kepercayaan masyarakat
b. Sejarah perang antarane kerajaan
c. Asal-usul panggonan lan pesen moral sing ana
d. Kahanan saiki ing panggonan kuwi

Jawaban: c. Asal-usul panggonan lan pesen moral sing ana

11. Ngenani pidato babagan karesikan lingkungan, apa sing paling penting dilakoni kanggo njaga lingkungan tetep resik?

a. Ngragat sampah sembarangan
b. Ngelingi lingkungan
c. Nggunakake plastik
d. Ngragat ing kali

Jawaban: b. Ngelingi lingkungan

12. Nalika pidato babagan lingkungan, apa sing kudu ditindakake supaya para pendengar uga ngerti pentingipun ngresik lingkungan?

a.  Nggunakake basa sing angel
b.  Nggunakake basa sing gampang dimangerti
c.  Nggunakake basa sing alus
d.  Nggunakake basa sing kasar

Jawaban: b.  Nggunakake basa sing gampang dimangerti

13. Ing crita wayang Pandawa, sapa sing dadi pandhita ratu ing Hastinapura?

a. Werkudara
b. Bhima
c. Duryudana
d. Bisma

Jawaban: c. Duryudana

14. Apa amanat sing bisa kita ambil saka crita Pandawa ingkang tansah sabar ngadhepi bebrayan?

a.  Urip kudu tansah nesu
b.  Urip kudu tansah sabar
c.  Urip kudu tansah seneng
d.  Urip kudu tansah susah

Jawaban: b.  Urip kudu tansah sabar

15.  Nalika Pandhawa diusir saking Astina, apa pitutur kang saged kita tindakake?

a.  Nyerah marang nasib
b.  Ngeluh marang Gusti
c.  Tetep kuwat lan semangat
d.  Balas dendam marang mungsuh

Jawaban: c.  Tetep kuwat lan semangat

16. Tembung “aywa ngumbar gegayuhan” tegese…

a.  Aja nguber pangarep-arep
b.  Aja ngumbar janji
c.  Aja ngumbar rasa
d.  Aja ngumbar barang

Jawaban: a.  Aja nguber pangarep-arep

17. Apa tegese tembung "kesatria" ing cerita wayang?

a. Raja sing semena-mena
b. Wong kang nduweni ati luhur lan wani bela bener
c. Wong sing pinter nggawe trik
d. Tukang sumpah serapah

Jawaban: b. Wong kang nduweni ati luhur lan wani bela bener

18. Tandha swara ing aksara Jawa diarani…

a. Wyanjana
b. Swara
c. Sandhangan
d. Pangucap

Jawaban: c. Sandhangan

19. Pasangan aksara “ka” lan “ta” yaiku…

a. Ka ta
b. Ka tha
c. Ka tha
d. Ka ta

Jawaban: b. Ka tha

20. Aksara Jawa “ꦕꦸꦕꦸꦏ꧀” maca…

a. Cucuk
b. Cukcuk
c. Sukuk
d. Cukuk

Jawaban: a. Cucuk

21. Pilih aksara pasangan sing bener kanggo tembung "kanca"!

a. ꦏꦚꦕ
b. ꦏꦤ꧀ꦕ
c. ꦏꦔꦕ
d. ꦏꦤꦕ

Jawaban: b. ꦏꦤ꧀ꦕ

Disclaimer:

  • Artikel ini hanya ditujukan kepada orangtua untuk memandu proses belajar anak.
  • Sebelum melihat kunci jawaban, siswa harus terlebih dahulu menjawabnya sendiri, setelah itu gunakan artikel ini untuk mengoreksi hasil pekerjaan siswa.

(Tribunnews.com/Sri Juliati)

Sumber: TribunSolo.com
Rekomendasi untuk Anda

Berita Terkini

© 2025 TribunNews.com, a subsidiary of KG Media. All Right Reserved