Minggu, 5 Oktober 2025

Kunci Jawaban

Kunci Jawaban Bahasa Jawa Kelas 9 Halaman 141-146, Latihan Ulangan Semester Genap

Berikut kunci jawaban Bahasa Jawa kelas 9 halaman 141-146. Memuat tugas Latihan Ulangan Semester Genap.

Penulis: Enggar Kusuma Wardani
Editor: Suci BangunDS
Buku Bahasa Jawa Kelas 9
Kunci jawaban Bahasa Jawa Kelas 9 halaman 141-146. Siswa diminta menjawab soal pada tugas Latihan Ulangan Semester Genap. 

TRIBUNNEWS.COM - Berikut kunci jawaban Bahasa Jawa kelas 9 halaman 141-146.

Pada buku Bahasa Jawa kelas 9 halaman 141-146 terdapat tugas Latihan Ulangan Semester Genap.

Kunci jawaban Bahasa Jawa kelas 9 halaman 141-146 digunakan untuk menjawab soal terkait materi pada semester genap.

Sebelum melihat kunci jawaban Bahasa Jawa kelas 9 halaman 141-146, siswa diharapkan terlebih dahulu menjawab soal secara mandiri.

Kunci jawaban pada artikel ini digunakan sebagai panduan dan pembanding oleh orang tua untuk mengoreksi pekerjaan anak.

Ada kemungkinan terdapat perbedaan jawaban pada kunci jawaban Bahasa Jawa kelas 9 halaman 141-146.

Latihan Ulangan Semester Genap

I. Pitakon ing ngisor iki wangsulana kang patitis, kanthi milih siji wangsulan kang paling bener!

Ing omahe mbah kuntha kang wis bolong kabeh gedhege lan uga bocor gendhenge akeh bocah cilik sing padha cemruwit. Esuk iku bocah - bocah siap arep budhal ngamen.
Eko lan Rudi : hahaha…ha ha ha…
Mbah Kuntha: Heh, iki apa tha? Kok padha rame wae awet mau takrungokake?
Eko : Iki lho mbah! Ngguyu Ridho sing jarene pengin sekolah supaya bisa dadi dhokter. Apa ora guyu mbah? Hahaha….

1. Pethikan teks drama ing dhuwur yen katitik saka struktur teks kalebu peranganane....
a. Eksposisi
b. Klimaks
c. komplikasi
d. ending

Jawaban: C

Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Jawa Kelas 9 Halaman 118 119, Uji Kompetensi Wulangan 4: Gotong Royong

Ing waktu awan kuwi sing wis panas Eko, Ridho lan kancakancane sing isih ngamen ing prapatan lampu merah padha drodosan kringete gulune krasa garing, mula iku arep tuku es kanggo nelesi gulune. Nanging ara adoh saka karo ana bocah kang pinggir dalan lan katone lagi bingung.

2. Paragraf ing ndhuwur miturut struktur teks kalebu perangane....
a. Eksposisi
b. Klimaks
c. komplikasi
d. ending

Jawaban: C

Mbah Kuntha: (Mbah Kuntha kang wis biasa ora tau dibasani karo bocah-bocah sing ana omahe, kejaba Ridho sing kulina basa karo wong sing luwih tuwa. Mbah Kuntha uga mung bisa mesem)

Ridho : Mboten mas! Inggih kula tetep dodolan koran ugi saderengipun bidhal menyang sekolah. Mengke wangsul sekolah kula tumut mas-mas ngamen. Supados saged bayar sekolah lan nyetor arta
dhateng mbah Kuntha damel nedha.

3. Pethikan teks drama rupa dhialoge Ridho ing dhuwur migunakake basa....
a. ngoko lugu
b. krama lugu
c. ngoko alus
d. krama alus

Jawaban: B

4. Pethikan teks drama rupa dialoge Mbah Kuntha ing dhuwur migunakake basa....
a. ngoko lugu
b. krama lugu
c. ngoko alus
d. krama alus

Jawaban: A

5. Perangan ing teks drama lumrahe wujud teks gancaran njlentrehake ngenani ....
a. latar
b. tema
c. plot
d. alur

Jawaban: A

6. Obah mosike praen nalika maragake teks drama diarani ….
a. interpretasi
b. ekspresi
c. olah tubuh
d. olah vocal

Jawaban: B

7. Sing kudu dilakoni nalika nulis teks drama sawise nemtokake tema…..
a. golek inspirasi
b. nemtokake plot
c. nemtokake tokoh
d. nulis teks drama

Jawaban: B

8. Struktur teks drama sing ngrakit perkara/masalah rakitan crita drama wiwit awal nganti akhir diarani ....
a. tema
b. tokoh
c. plot
d. amanat

Jawaban: C

9. Teks sing ngandharake, nerangake, nggambarake sifat lan perilaku tokoh sing kudu diparagakake, latar/setting nalika kedadean lumaku ing teks drama wujude ….
a. gancaran
b. dialog
c. puisi
d. geguritan

Jawaban: A

10. Sing dadi paraga utama kang nduweni watak lan perilaku apik diarani ....
a. antagaonis
b. figuran
c. pembantu
d. narator

Jawaban: Protagonis

11. Naskah sing dadi pedhoman ana ing pementasan drama diarani ....
a. naskah drama
b. skenario drama
c. unsure drama
d. teks drama

Jawaban: B

Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 9 Halaman 186 K13, Family dan Neighbourhood

12. Struktur teks drama sing rupa nilai budi pekerti sing bisa dijupuk saka isine drama diarani ....
a. Tema
b. Tokoh
c. alur
d. amanat

Jawaban: D

13. ꦫꦶꦣꦺꦴꦔꦩꦺꦤ꧀ꦆꦁꦥꦿꦥꦠꦤ꧀ꦥꦿꦧꦤ꧀, yen ditulis latin sing bener….
a. Rido ngamen ing prapatan Praban.
b. Ridho ngamen ing prapatan Praban.
c. Rida ngamen ing prapatan Praban
d. Ridha ngamen ing prapatan Praban.

Jawaban: B

14. Skenario drama kudu digunakake kanggo pedhoman. Ukara mau yen ditulis nganggo aksara Jawa sing paling bener yaiku ….
a. ꦱ꧀ꦏ꧀ꦤꦫꦶꦪꦺꦴꦣꦿꦩꦏꦸꦣꦸꦣꦶꦒꦸꦤꦏꦏꦺꦏꦁꦒꦺꦴꦥꦼꦣꦺꦴꦩꦤ꧀
b. ꦱ꧀ꦏꦺꦤꦫꦶꦪꦺꦴꦣꦿꦩꦏꦸꦣꦸꦣꦶꦒꦸꦤꦏꦏꦺꦏꦁꦒꦺꦴꦥꦼꦣꦺꦴꦩꦤ꧀
c. ꦱꦼꦏꦼꦤꦫꦶꦪꦺꦴꦣꦿꦩꦏꦸꦣꦸꦣꦶꦒꦸꦤꦏꦏꦺꦏꦁꦒꦺꦴꦥꦼꦣꦺꦴꦩꦤ꧀
d. ꦱꦼꦏ꧀ꦤꦫꦶꦪꦺꦴꦣꦿꦩꦏꦸꦣꦸꦣꦶꦒꦸꦤꦏꦏꦺꦏꦁꦒꦺꦴꦥꦼꦣꦺꦴꦩꦤ꧀

Jawaban: B

15. Laporan kegiatan katulis minangka bukti yen sawijining kegiatan wis dileksanakake. Kajaba kuwi laporan kegiatan katulis kanggo ....
a. dhokumen pribadi para siswa
b. dhokumen kanggo sekolah
c. pertanggungjawaban
d. latihan nulis laporan

Jawaban: C

16. Struktur teks laporan kegiatan sing runtut yaiku ....
a. pambuka, panutup, isi
b. pambuka lan isi
c. pambuka, isi, panutup
d. isi, pambuka, panutup

Jawaban: C

17. 1) Kegiatan karya wisata dileksanakake tanggal 12 nganti 13 April 2015.
2) Adhedhasar asil rapat karo wali murid karya wisata dianakake ing liburan semester ganjil.
3) Karya wisata kanggo para siswa kelas 9 wis kaleksanan kanthi lancar.
4) Tujuwan studi wisata yaiku supaya para siswa bisa nglumpukake data tinggalan sejarah.
Ukara sing trep kanggo bagean pambuka ing laporan kegiatan yaiku ing ukara nomer ....
a. 1,2
b. 3,4
c. 1,3
d. 2,4

Jawaban: D

18. Paugeran panulise teks laporan kegiatan ing antarane yaiku ....
a. runtut manut strukture
b. tulisane kudu bener
c. nganggo basa sing endah
d. dilampiri dhata lan foto

Jawaban: A

19. Ukara sing nyritakake kahanan sawenehing bab marang wong liya diarani ....
a. ukara lamba
b. ukara camboran
c. ukara carita
d. ukara pakon

Jawaban: C

20. Ing ngisor iki sing kalebu tuladhane ukara lamba yaiku ....
a. Budi tuku kaos, dene Ali tuku tas.
b. Para siswa ngrungokake pengumuman saka gurune.
c. Lamongan hawane panas, nanging Malang adhem.
d. Rani ora melu piknik jalaran lara.

Jawaban: B

21. Ing ngisor iki sing kalebu tuladhane ukara camboran yaiku ….
a. Rani ora melu piknik menyang WBL.
b. Rini karo Rina sida piknik menyang WBL.
c. Rini tuku iwak asin kanggo oleh – oleh.
d. Rina ora tuku apa – apa kanggo oleh – oleh.

Jawaban: A

22. Ukara kang cocog kanggo bagean panutup ing teks laporan kegiatan yaiku ....
a. Borobudur manggon ing wewengkon kabupaten Magelang.
b. Bocah-bocah sing melu studi wisata cacahe 135.
c. Karya wisata wis kaleksanan kanthi lancar.
d. kegiatan karya wisata dileksanakake tanggal 2 Maret 2015.

Jawaban: C

23. Sing kalebu tuladhane ukara camboran yaiku ....
a. Sumarno budhal menyang daleme simbah.
b. Amarga bukune keri Dina nangis.
c. Aku mampir toko buku Gramedia.
d. Murid-murid padha nglumpuk ing lapangan.

Jawaban: B

24. ꦤꦸꦩ꧀ꦥꦏ꧀ꦥꦿꦲꦸꦭꦪꦂ, panulise aksara Latin sing bener yaiku….
a. numpaka prau layar
b. tumapak prau layar
c. numpak prahu layar
d. numpak prau layar

Jawaban: C

25.”pesisir Parangtritis”, panulise aksara Jawa sing bener yaiku ....
a. ꦥꦼꦱꦶꦱꦶꦂꦥꦫꦁꦠꦿꦶꦠꦶꦱ꧀,
b. ꦥꦼꦱꦶꦱꦶꦂꦥꦿꦁꦠꦿꦶꦠꦶꦱ꧀,
c. ꦥꦼꦱꦶꦱꦶꦂꦥꦼꦫꦁꦠꦿꦶꦠꦶꦱ꧀,
d. ꦥꦱꦶꦱꦶꦂꦥꦫꦁꦠꦿꦶꦠꦶꦱ꧀,

Jawaban: A

*) Disclaimer:

- Artikel ini hanya ditujukan kepada orang tua untuk memandu proses belajar anak.

- Sebelum melihat kunci jawaban, siswa harus terlebih dahulu menjawabnya sendiri, setelah itu gunakan artikel ini untuk mengoreksi hasil pekerjaan siswa.

(Tribunnews.com/Enggar Kusuma)

Sumber: TribunSolo.com
Rekomendasi untuk Anda

Berita Terkini

© 2025 TribunNews.com, a subsidiary of KG Media. All Right Reserved